10 декември 2009

Много подаръци като извинение за стандартните намаления

Веригите магазини разшириха кръга на стоките си в промоция и предоставиха терен за дегустации и томболи


 
С какво коледно-новогодишните промоции се различават от течащите целогодишно? „Обхващат по-широк от обичайния кръг стоки и се раздават повече подаръци”, отговорят почти в хор от големите вериги магазини на българския пазар. Във всеки от магазините на „Била” в страната в промоция са около 400 - 500 стоки (два-три пъти повече от обикновено), в столичната верига супермаркети „Фантастико” намаления са обхванали около 100 артикула, в конкурентната „Оазис” - над 60. В промоция са сладкарски изделия, алкохолни напитки, безалкохолни, подаръци. В „Технополис” (с магазини в София и Варна) са свалили цените на около 40 продукта при 30 обичайно, като акцентът е върху телевизорите и системите за домашно кино. Най-голям обаче е размахът при намаленията при веригата магазини „Метро кеш енд кери”. Там просто надминаха себе си и за празниците пуснаха
  • Осемдесет и осем страници брошури
с нехранителни и хранителни стоки в промоция. В края на ноември „Метро” стартира с намаленията на детските играчки и коледната декорация. Детската брошура обхваща около 250 артикула, а втората - около 50 артикула от изкуствени елхи през гирлянди до пиратки. И двете са валидни до Коледа. В началото на декември „Метро кеш енд кери” издаде т.нар. си златна брошура, която достигна невижданите 48 страници. В нея се акцентира върху бялата и черната техника от най-високия клас до масовите модели. В брошурата освен това има дрехи, сервизи, тенджери и чинии и друг кръг детски играчки. Понеже тя също е валидна до Коледа, промоции се наслагаха върху промоции, особено при детските играчки. В средата на декември „Метро” пусна традиционна 24-странична брошура за нехранителни стоки, с която в намаление влязоха още артикули от коледната украса. „Така от 12-ти до 26-ти в промоция са почти всички видове нехранителни стоки. Предполага се, че до Коледа подаръците вече са купени. На тази дата приключваме с извънредните предложения за нехранителни стоки, а по това време е бумът при хранителните”, обясни мениджърът по маркетинг и реклама Елена Симеонова.
При хранителните стоки стратегията на веригата беше следната - от 5 до 18 декември текат обичайните промоции в обикновена брошура. За Никулден намаленията при рибата, рибните продукти и белите вина бяха извадени в четири отделни страници, валидни от 23 ноември до 6 декември. На пети магазинът излезе и с отделна осемстранична брошура, посветена на сладкиши, шоколадови изделия, алкохол, и козметични пакети. Галаброшурата за Коледа и Нова година при хранителните стоки ще тръгне от 19 декември. Предполага се, че по това време базисните продукти вече са купени от домакинствата. Затова магазинът предлага намаления при деликатесните продукти - сьомга, тоблерони, бонбони, концентрати, ядки, екзотични плодове.
  • На въпроса
Дали празничните намаления са по-големи
отколкото по друго време на годината, отговорът е по скоро не. Острата конкуренция в търговския сектор и пределно свитата покупателна способност дотолкова са изпилили маржините на търговците на едро и дребно, че в голямата си част те не могат да си позволят допълнителни ценови отстъпки, без да работят на загуба. Особено що се отнася до хранителните стоки. „Процентът на нашата отстъпка при коледните промоции е обичайният за промоции - от 0.5 до 1 процент. Просто няма как да е по-нисък. Отделно намаление правят и вносителите и производителите”, обясни изпълнителният директор на „Била България” Димитър Спасов. Единствено от „Метро” твърдят, че коледно-новогодишните намаления в цените (главно при нехранителните стоки) са по-големи от обичайните. И го обясняват с големите обеми, които правят, благодарение и на продажбите си на едро. Маркетинг-мениджърката Елена Симеонова дава примери с микровълновите печки „Зануси”, чиято цена е паднала от 174 на 139 лева, ютиите „Мулинекс” - от 39.90 на 29 лева, 28-инчовите телевизори Watson - от 499 на 409 лева. По-големи намаления има и при някои хранителни стоки - шоколадовите пури „Ролитас” - от 1.98 на 1.44 лева. С намаление от 20% ще се продават и шоколадовите украси за елха още в седмицата преди Коледа.
По повод коледно-новогодишните промоции повечето търговци твърдят, че мислят главно затова
  • Как ще изглежда крайната цена
Придържат се към златното правило цената на дребно да завършва на деветка. „Надявам се в нашия магазин да не видите цена от 1.80 лева, а от 1.79 лева, а когато е възможно цената от 10.30 лева става 9.99 лева”, казва Димитър Спасов. Директорът на „Видеолукс” („Технополис”) Божидар Колев нарича това стратегически нива - 209 лева на телевизор, 319 лева за DVD плеър - „нива, които ще подтикнат клиента да купи”. Според него подобни цени могат да увеличат продажбите три-четири пъти. „Единственият проблем е, че сме си намалили маржина”, добавя той. От „Технополис” твърдят, че при продуктите им в промоция за тази Коледа и Нова година намаленията са четири-пет процента и в някои случаи са малко по-големи от обичайните.
През тази година купувачите имат възможност да подсилят ефекта от коледно-новогодишното намаления, като си купят избрания продукт на лизинг (разсроченото плащане е на базата на по-ниска цена) или като прибегнат до някои от кредитите, предлагани от търговските вериги. В „Технополис” например през миналия месец въведоха нова система за закупуване на техника на лизинг чрез кредитиране от ОББ. За покупка на бяла техника в „Метро” може да се ползва т.нар. „Метро-кредит”. А в „Оазис” допълнителен ефект може да се постигне, ако се пазарува в сряда или неделя. Тогава веригата предлага намаления от пет процента на всички покупки.
Обикновено когато производителите, вносителите, дистрибуторите или магазинерите не могат да си позволят особено големи ценови намаления за Коледа, те
  • Добавят подаръци
към стоките си - най-често дребни вещи от типа на тениски, ранички, играчки и пр. По-едрите предмети, както обикновено, са в резултат, на кооперация от няколко доставчика и дори магазина и като правило се разиграват на томбола. В „Била” например пакетът „Прима” на „Мтел” се продава на обичайната си цена, но в него влизат и втори ваучер за 10 лева и CD на Слави Трифонов. По договорка с „Технополис” всяка седмица във всички магазини от веригата „Била” се разиграва на томбола подарък - бил той аудиосистема или телевизор „Сони”. От „Технополис” казват, че новото при тях през тази Коледа са точно многото подаръчи. Например при покупка на LG DVD система за домашно кино или LG DVD плеър се получават подаръци - DVD филм „Спайдър мен” и 20 безплатни наема в „Александра видео клуб”. Ако до 31 декември там се купи пералня, независимо каква марка и модел, се получава като подарък прах за пране ESSEX 2.3 кг.
Около Коледа
  • Магазините се оказват сцена
за многобройни дегустации, томболи, лотарии, презентации. От „Фантастико” поясниха, че това са предложенията на отделните вносители. И се наблюдава „постоянен темп и нарастващо участие на различни фирми”. Навръх Коледа част от големите рекламодатели предпочитат да слязат от тв екрана (който е пренаселен рекламно, виж стр. 62) и да влязат в магазините. Добра илюстрация в това отношение е „Оазис”. Около Коледа там текат промоции на големите играчи в шоколадовия бизнес. От „Нестле София” раздават на купувачите на шоколада „Нестле класик” шалове, шапки и раници. Покрай шоколадите „Нестле LZ” и „Нестле адвенчър” на томбола в магазина може да се спечели шейна. От „Крафт фуудс” раздават почти награди на купувачите на шоколадите „Своге”. Предлагат се 100 ваучера и голяма награда от 10 000 лева. Бонбоните, които особено вървят по новогодишните празници, са обвързани в обща промоция с шоколада - в случая кутиите „Сезони” със „Своге”. Покупката на шоколада „Милка” 100 г също на „Крафт” дава възможност да се спечели ескурзия за двама в Сейнт Мориц или едно от 1000-та маркови якета „Милка”. Unilever дават възможност на купилите продукти за 8 лева от която и да било от техните 12 най-изестни марки, да участват в томбола за шест фритюрника Philips и шест миксера на същата фирма. При алкохолните фирми стана традиция да добавят към купената бутилка по Коледа или Нова година и чаша. А от тази година в някои случаи чашите са и две.
По тези празници Pepsi предлага на цена 1.99 лева бутилката си от 2.5 л. Глобалният им конкурент Coca-Cola стимулира продажбите на 2-литровите бутилки кока-кола и кока-кола лайт, като обещава на първите 20 000 участници, купили по пет бутилки, плюшени мечета. Попълнилите картичка могат да кандидатстват за 30 мобилни телефона Nokia 3510 i или 300 броя Nokia 3310.
  • Нови продукти
Коледно-новогодишната суматоха едва ли е най-подходящото време, за да се лансира нов продукт на пазара. Има риск той просто да остане незабелязан. Някои производители и вносители обаче го правят - така съчетават рекламната кампания и промоцията, свързана с новия продукт, с коледно-новогодишните намаления. Има обаче и пазари, на които по принцип новите продукти излизат по това време. Например при черната техника гамата се обновява през октомври - декември, така че идва точно за коледно-новогодишния пик. През тази година „Видеолукс” използваха момента, за да открият в началото на декември новия си специализиран хипермаркет във Варна. В резултат в новия магазин се появиха перални по 300 лв., телевизори за 180 лева и микровълнова фурна за 100 лева.
По време на коледно-новогодишните промоции на пазара излизат и сезонните стоки - подаръчни комплекти на козметичните фирми, коледната украса, детските играчки. През тази година от повечето търговски вериги съобщиха, че са се споразумели с доставчиците на нехранителни стоки да им ги вземат обратно след празниците. Както обясни директорът на една от фирмите: „Това ни дава възможност да продаваме стоките на сравително ниски цена. Ако непродаденото оставаше за сметка на магазина, щяха да нараснат.”
  • Нови хрумвания
През тази година от веригата магазини „Бонжур” направиха и нещо по-различно от обичайните рекламни брошури - обявиха и проведоха промоционална „Седмица на женското пристрастяване към пазаруването”. В отделните ? дни се акцентираше върху различните аспекти на женската личност. В дните на майката имаше промоция на детските играчки с ценови намаления от 23%, в дните на къщовницата цените на Tefal, Rowenta, Moulinex, Braun бяха намалени с около десет процента, а в дните на изкусителката имаше около 25% намаление на продуктите на Revlon, Bourjois, Yves Rocher.
  • С колко се вдигат продажбите
Директорът на „Била” Димитър Спасов казва, че по коледно-новогодишните промоции продажбите почти се удвояват. В „Оазис” те се увеличават до три-четири пъти, твърди търговската директорка на веригата Марияна Стоянова. А продажбите на стоките в промоция можело да се вдигнат и от пет до десет пъти като брой. Тя обаче отбелязва, че „народът много е обеднял”, за което те съдят от нарастването на покупките на хляб, яйца и мляко като дял от общите. От „Фантастико” съобщиха, че по коледно-новогодишните празници през 2001 г. оборотът се е увеличил между 50-60%. А за тази година се очаква повишение. Продажбите на хранителни стоки са ритмични през годината и Коледа и Нова година им влияят по-слабо, отколкото на нехранителните. При бялата и черната техника покупките се концентрират около Коледа. По това време хората вземат повече пари накуп, а и очакват коледните намаления и подаръци. По информация на директора на „Видеолукс” Божидар Колев през декември пазарът е около 2.5 по-голям, отколкото през ноември или януари. А за ония четири-пет дни около Коледа той нараства от седем до десет пъти.
Според повечето вериги засега няма белези, че тази Коледа и Нова година ще са много по-различни от предишните.


  • В коледното намаление на цените се включиха и телекомуникационните оператори. 
По време празниците абонатите на "Мобилтел" ще водят разговори по сега действащата тарифа за нощта и почивните дни. От 21 декември тарифите за разговор се намаляват средно с 50%. Всички нови абонати на първия мобилен оператор ще получат като подарък компактдиска Vox Populi на Слави Трифонов заедно с карта "Прима" и ваучер на обща стойност 29.88 лева. Вече започна промоцията на телефонни апарати на изплащане. Най-голямо внимание заслужават апаратите "Самсунг" Т100 и и "Моторола" Т 720 с първоначалната вноска от 199 лв. За първия телефон сумата за изплащане за една година е по 44 лева месечно, а за втория 24 лева. Двата модела могат да бъдат разсрочени за две години и така месечната вноска се намалява наполовина, съответно 22 лева и 12 лева. "Мобилтел" пуска на изплащане още моделите "Моторола" V66I и "Сименс" С 55 с първоначална вноска 99 лева. В зависимост от срока на договора на изплащане месечните вноски са по 22 лева за една година и 11 лева двугодишен период за модела на "Моторола", 18 лева или 9 лева са вноските за "Сименс". На изплащане се предлагат още моделите "Ериксон" R600, "Самсунг" R 210S и "Алкател" 512 на доста по-ниска цена. Първоначалната вноска за тях е 55 лв. и по 14 лева за една година изплащане. Всички промоции включват безплатни минути.
От 5 декември стартира коледната промоция на "Глобул". Всеки нов абонат ще получи подарък от 120 минути безплатни разговори за една година срещу едногодишен договор. Едногодишната програма Pro 39 включва SIM карта, телефон и месечна такса от 6 лв. Тук също са предвидени 120 минути безплатни разговори. Промоцията предвижда клиентите да купят своя телефон и SIM карта, а след това да получат обратно на първия месец 10% от стойността, на шестия месец ­ още 30%, а на дванадесетия месец ­ останалите 60%. Така телефонът излиза безплатен. Предлаганите модели в тази промоция са "Сименс" C45 и "Нокиа" 5210 за 130 лв.
За всяка активирана през през декември 2002 г. предплатена карта Chat li si или b-connect "Глобул" ще подари безплатен ваучер на стойност 30 лева.
Евтини разговори ще зарадват и клиентите на все още държавната компания БТК. Тя намалява тарифите си до 0.07 лева на минута за междуградските разговори за селища от втора и трета зона (до и над 100 км). Цената е без ДДС. Без промяна остават цените на междуселищните разговори от първа зона, които са в района на една възлова автоматична централа. Те ще останат по празниците по 0.35 лева на минута без ДДС през цялото денонощие. Промяна няма да има и в цената на градските разговори. Откриването на ISDN (2B+D) постове за клиенти в предварително определени райони ще е 50 лева без ДДС. Същата е и цената за откриване на нормалните телефонни постове. Това намаление също ще важи само за определени райони. 



От Боряна БЪЧВАРОВА
всички статии от този автор